A glikémiás index-avagy milyen a jó fogyókúrás étrend?
Ha sikeres fogyókúrát szeretnél fontos, hogy tisztában legyél azzal mi is az a glikémiás index és hogyan áll kapcsolatban a zsírégetéssel.
A glikémiás indexet eredetileg cukorbetegek kezelésére hozták létre. Az ételeket 1-100-ig terjedő skálán kezdték osztályozni a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan kerül a véráramba. Minél magasabb az érték az adott étel annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet és vele együtt az inzulin szintet. Az inzulin, egy hormon, amely eldönti hogy az étkezéssel a vérbe kerülő cukor felhasználódjon vagy raktározódjon. A cukor raktározódhat az izmokban és a májban, vagy ha ezek a raktárak telítve vannak akkor zsír formájában. Ha olyan ételt fogyasztasz aminek magas a glikémiás indexe az gyorsan fogja megemelni a vércukrot, ami nagy mennyiségű inzulinnal fog járni. Az inzulin arra törekszik, hogy a többlet cukor felszívódjon a vérből. Amint ez bekövetkezik leesik a vércukor szint. Az alacsony vércukorszint éhségérzetet produkál ami újabb étkezéssel jár és a folyamat kezdődik elölről.
Az alacsony glikémiás index és a zsírégetés
Az inzulin szint tartósan alacsony szinten való tartása kedvező körülményeket teremt a zsírégetés számára. Míg az inzulin hormon a felépítő folyamatokért és a raktározásért felel a vele ellentétes hormon a glukagon a testzsír lebontásáért. Ha az egyik szintje megemelkedik a másiké lecsökken. Éppen ezért vagy zsírt égetsz (szálkásítás) vagy raktározol (tömegnövelés). Tartsd alacsonyan a glikémiás indexet, hogy több zsírt égethess.
Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel hírlevelemre!
A glikémiás indexet befolyásoló tényezők
Szerencsére a glikémiás indexet mi magunk is képesek vagyunk befolyásolni. Ha például magas glikémiás indexű ételt kombinálsz egy alacsonnyal máris csökkentetted szénhidrát tartalmának felszívódási sebességét. Nézzük mi minden befolyásolja még a glikémiás indexet:
- A főzési idő hossza: minél tovább főzzük ételeinket annál puhábbá és emészthetőbbé válnak.
- Az étel részecskék mérete: minél finomabb szerkezetűek annál gyorsabban szívódnak fel.
- A magas fehérje tartalom csökkenti a glikémiás indexet
- A rosttartalom: minél magasabb annál alacsonyabb a glikémiás index, hiszen az emésztőenzimek nehezebben férnek hozzá az emészthető tartalomhoz.
- A zsírtartalmú ételek szintén csökkentik GI-t. ( A glikémiás index nem ad tájékoztatást egy adott étel kalóriatartalmáról ezért attól még hogy valaminek alacsony a glikémiás indexe még nem azt jelenti, hogy korlátlanul fogyasztható.)
Ha nem szeretnél kimaradni a jóból, iratkozz fel hírlevelemre!
Mire használjam a glikémiás indexet?
A glikémiás index táblázat segítségével válogasd össze az elfogyasztani kívánt ételeket, méghozzá az alacsony és a közepes zónából. A segítségével képes vagy kombinálni az ételeket és ügyesen csökkenteni egy magasabb indexű étel hatásait egy alacsonyabbéval (például, ha csak fehér rizs van otthon, hússal és zöldségkörettel máris csökkentetted a glikémiás indexet).
Összefoglalva:
- Az alacsony glikémiás index lassan felszívódó szénhidrátokat jelöl.
- Minél gyorsabban szívódik fel egy szénhidrát annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.
- A magas vércukorszintre nagy mennyiségű inzulin termelődik.
- Az inzulin vagy azonnal felhasználja vagy raktározza a cukrot. Ha több szénhidrát van a vérben mint amennyi szükséges a többletet zsírként tárolja.
- Minél gyorsabban emeltük meg a vércukorszintet annál gyorsabban is ejtjük le. Ez a folyamat pedig újabb étkezést fog eredményezni.
- A glikémiás index táblázat segítségével kedvünkre válogathatunk az alacsony és a közepes indexű ételek közül.
- A magas glikémiás indexű ételeket csökkenthetjük alacsonyabb indexű ételek együtt fogyasztásával is.
- A glikémiás indexet csökkenti a fehérje, a zsír, a minél nagyobb ételrészecskék, a főzési idő minimalizálása és a rosttartalom.
Glikémiás index táblázat:
Magas glikémiás indexű ételek (60-100) |
GI |
Kuszkusz |
65 |
Fehér rizs | 87 |
Barna rizs | 76 |
Croissant | 67 |
Bagett | 95 |
Fehér kenyér | 70 |
Pizza | 60 |
Sült burgonya | 85 |
Cékla | 64 |
Főtt burgonya | 62 |
Burgonya püré | 70 |
Chips | 75 |
Ananász | 66 |
Füge | 62 |
Mazsola | 64 |
Görögdinnye | 72 |
Jégkrém | 61 |
Tortilla | 72 |
Mars csoki | 68 |
Szőlőcukor | 100 |
Méz | 63 |
Kristálycukor | 70 |
Közepes glikémiás indexű ételek (40-60) |
GI |
Zabkása | 42 |
Sárgarépa | 48 |
Müzli | 56 |
Hajdina |
54 |
Basmati rizs | 58 |
Makaróni | 45 |
Spagetti | 41 |
Rozskenyér | 41 |
Borsó | 48 |
Édeskukorica | 55 |
Sárgabarack | 57 |
Banán | 55 |
Szőlő | 46 |
Kivi | 52 |
Narancs | 44 |
Őszibarack | 42 |
Alacsony glikémiás indexű ételek (0-40) |
GI |
Vajbab | 31 |
Zsenge borsó | 33 |
Vörösbab | 27 |
Lencse | 30 |
Szójabab | 18 |
Alma | 38 |
Cseresznye | 22 |
Grépfrút | 25 |
Körte | 38 |
Szilva | 39 |
Tej | 27 |
Mogyoró | 14 |
Natúr joghurt | 16 |
Fruktóz | 23 |
Oszd meg a cikket és segíts vele másoknak is! 😉
Forrásjegyzék:
Anita Bean: Modern Sporttáplálkozás, Gold Book, 2000
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: