A glikémiás index-avagy milyen a jó fogyókúrás étrend?
Ha sikeres fogyókúrát szeretnél fontos, hogy tisztában legyél azzal mi is az a glikémiás index és hogyan áll kapcsolatban a zsírégetéssel.
A glikémiás indexet eredetileg cukorbetegek kezelésére hozták létre. Az ételeket 1-100-ig terjedő skálán kezdték osztályozni a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan kerül a véráramba. Minél magasabb az érték az adott étel annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet és vele együtt az inzulin szintet. Az inzulin, egy hormon, amely eldönti hogy az étkezéssel a vérbe kerülő cukor felhasználódjon vagy raktározódjon. A cukor raktározódhat az izmokban és a májban, vagy ha ezek a raktárak telítve vannak akkor zsír formájában. Ha olyan ételt fogyasztasz aminek magas a glikémiás indexe az gyorsan fogja megemelni a vércukrot, ami nagy mennyiségű inzulinnal fog járni. Az inzulin arra törekszik, hogy a többlet cukor felszívódjon a vérből. Amint ez bekövetkezik leesik a vércukor szint. Az alacsony vércukorszint éhségérzetet produkál ami újabb étkezéssel jár és a folyamat kezdődik elölről.
Az alacsony glikémiás index és a zsírégetés
Az inzulin szint tartósan alacsony szinten való tartása kedvező körülményeket teremt a zsírégetés számára. Míg az inzulin hormon a felépítő folyamatokért és a raktározásért felel a vele ellentétes hormon a glukagon a testzsír lebontásáért. Ha az egyik szintje megemelkedik a másiké lecsökken. Éppen ezért vagy zsírt égetsz (szálkásítás) vagy raktározol (tömegnövelés). Tartsd alacsonyan a glikémiás indexet, hogy több zsírt égethess.
Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel hírlevelemre!
A glikémiás indexet befolyásoló tényezők
Szerencsére a glikémiás indexet mi magunk is képesek vagyunk befolyásolni. Ha például magas glikémiás indexű ételt kombinálsz egy alacsonnyal máris csökkentetted szénhidrát tartalmának felszívódási sebességét. Nézzük mi minden befolyásolja még a glikémiás indexet:
- A főzési idő hossza: minél tovább főzzük ételeinket annál puhábbá és emészthetőbbé válnak.
- Az étel részecskék mérete: minél finomabb szerkezetűek annál gyorsabban szívódnak fel.
- A magas fehérje tartalom csökkenti a glikémiás indexet
- A rosttartalom: minél magasabb annál alacsonyabb a glikémiás index, hiszen az emésztőenzimek nehezebben férnek hozzá az emészthető tartalomhoz.
- A zsírtartalmú ételek szintén csökkentik GI-t. ( A glikémiás index nem ad tájékoztatást egy adott étel kalóriatartalmáról ezért attól még hogy valaminek alacsony a glikémiás indexe még nem azt jelenti, hogy korlátlanul fogyasztható.)
Ha nem szeretnél kimaradni a jóból, iratkozz fel hírlevelemre!
Mire használjam a glikémiás indexet?
A glikémiás index táblázat segítségével válogasd össze az elfogyasztani kívánt ételeket, méghozzá az alacsony és a közepes zónából. A segítségével képes vagy kombinálni az ételeket és ügyesen csökkenteni egy magasabb indexű étel hatásait egy alacsonyabbéval (például, ha csak fehér rizs van otthon, hússal és zöldségkörettel máris csökkentetted a glikémiás indexet).
Összefoglalva:
- Az alacsony glikémiás index lassan felszívódó szénhidrátokat jelöl.
- Minél gyorsabban szívódik fel egy szénhidrát annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.
- A magas vércukorszintre nagy mennyiségű inzulin termelődik.
- Az inzulin vagy azonnal felhasználja vagy raktározza a cukrot. Ha több szénhidrát van a vérben mint amennyi szükséges a többletet zsírként tárolja.
- Minél gyorsabban emeltük meg a vércukorszintet annál gyorsabban is ejtjük le. Ez a folyamat pedig újabb étkezést fog eredményezni.
- A glikémiás index táblázat segítségével kedvünkre válogathatunk az alacsony és a közepes indexű ételek közül.
- A magas glikémiás indexű ételeket csökkenthetjük alacsonyabb indexű ételek együtt fogyasztásával is.
- A glikémiás indexet csökkenti a fehérje, a zsír, a minél nagyobb ételrészecskék, a főzési idő minimalizálása és a rosttartalom.
Glikémiás index táblázat:
Magas glikémiás indexű ételek (60-100) |
GI |
|
Kuszkusz |
65 |
| Fehér rizs | 87 |
| Barna rizs | 76 |
| Croissant | 67 |
| Bagett | 95 |
| Fehér kenyér | 70 |
| Pizza | 60 |
| Sült burgonya | 85 |
| Cékla | 64 |
| Főtt burgonya | 62 |
| Burgonya püré | 70 |
| Chips | 75 |
| Ananász | 66 |
| Füge | 62 |
| Mazsola | 64 |
| Görögdinnye | 72 |
| Jégkrém | 61 |
| Tortilla | 72 |
| Mars csoki | 68 |
| Szőlőcukor | 100 |
| Méz | 63 |
| Kristálycukor | 70 |
Közepes glikémiás indexű ételek (40-60) |
GI |
| Zabkása | 42 |
| Sárgarépa | 48 |
| Müzli | 56 |
|
Hajdina |
54 |
| Basmati rizs | 58 |
| Makaróni | 45 |
| Spagetti | 41 |
| Rozskenyér | 41 |
| Borsó | 48 |
| Édeskukorica | 55 |
| Sárgabarack | 57 |
| Banán | 55 |
| Szőlő | 46 |
| Kivi | 52 |
| Narancs | 44 |
| Őszibarack | 42 |
Alacsony glikémiás indexű ételek (0-40) |
GI |
| Vajbab | 31 |
| Zsenge borsó | 33 |
| Vörösbab | 27 |
| Lencse | 30 |
| Szójabab | 18 |
| Alma | 38 |
| Cseresznye | 22 |
| Grépfrút | 25 |
| Körte | 38 |
| Szilva | 39 |
| Tej | 27 |
| Mogyoró | 14 |
| Natúr joghurt | 16 |
| Fruktóz | 23 |
Oszd meg a cikket és segíts vele másoknak is! 😉
Forrásjegyzék:
Anita Bean: Modern Sporttáplálkozás, Gold Book, 2000

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: