Dani, a személyi edző

Kerek popsi-ezek a buktatók

Van néhány kritikus szempont amiket figyelembe kell venned, ha kerek és feszes popsit szeretnél és nincs kedved évről évre,újra és újra nekilendülni a feladatnak.

Tudod melyik a test legnagyobb izma?

Úgy van, a nagy farizom. A legtöbben amikor a farizom edzésére gondolnak, ebből az izomból indulnak ki és valóban. Egy jól kidolgozott nagy farizom mellett  a középső és kis farizom eltörpül, ráadásul a legtöbb nagy farizomgyakorlatnál részterhelés jut a kis és a középső farizom számára is. Éppen ezért kezdő fogyni vágyóknál nem is szoktam külön foglalkozni ezen izmok izolált edzésével. 

Ne eddzél külön a kis és a középső farizmodra?

Bizony! Kezdő fogyni vágyó esetében felesleges időpazarlás elkülönítve foglalkozni ezekkel a részekkel. Kicsi izmok, kicsi kalóriaigénnyel és amíg látszik a felettük lévő zsírréteg nincs értelme kidolgozni őket, hisz úgy sem fognak látszódni.

Kerek popsi

A nagy farizom adja a feneked legnagyobb részét.

 

Válasz helyette olyan farizomgyakorlatokat amelyek többízületesek. Mint például a kitörések, guggolások, fellépések vagy a medence emelések. Ezeket a gyakorlatokat már összeszedtem neked ebben a cikkemben: a kerek popsi titka

 

Oké. De én se guggolás, se fellépés, se kitörés közben nem érzem a fenekemet.

Akkor itt az ideje, hogy javíts a fenekeddel való kapcsolatodon!:) Azaz javítsd az ideg-izom kapcsolatot!

Ha nem érzed a farizmodat dolgozni a tökéletes kivitelezés ellenére sem, akkor izolációs gyakorlatokkal tudod javítani az “izom érzékelést”. Amikor már érzed, hogy hol van és hogy dolgozik a farizmod, akkor könnyebben fogod tudni aktiválni egy többízületes gyakorlatnál. De ez korántsem azt jelenti, hogy nem kell dolgoznod az összetett gyakorlatokon!

A példánál maradva: végezd el a guggolást helyesen és utána csinálj még lábemelést négykézláb helyzetben hajlított térddel.

Az nem elég a kerek popsihoz ha sokat kardiózók?

Hogy mennyit és milyen intenzitásban kell kardióznod az attól függ mennyire vagy kezdő és mekkora testzsírszázalékkal rendelkezel. Ha fő célod a kerek popsi, akkor az intervall jellegű edzések és a farizom domináns kardió gyakorlatok a legoptimálisabbak amilyen pl. lépcsőzőgép vagy a futás, de ezeket csak  az erősítő edzések mellett végezd, ne önállóan! Heti 2-3 kardiónál nem kell többet csinálnod! 

+1 Most egy elég alap dolog fog jönni, de muszáj megemlítenem:

Ahogy a kocka has úgy a feszes popsi is a konyhában készül! Ha csupán az volt a baj, hogy lapos volt a popsid, azon kezdők még komolyabb diéta nélkül is könnyen tudnak változtatni rendszeres edzéssel, de ha a feneked méretével sem vagy megelégedve akkor csak és kizárólag diétával együtt fogsz tudni célt érni.

Ha szeretnél jobban elmélyedni a témában mindenképpen javaslom, hogy olvasd el ezt: 7 végzetes tévhit a fogyásról

Ha tetszett a cikk, egy megosztással tudod a legkönnyebben megköszönni. 🙂

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!