Dani, a személyi edző

A narancsbőr ellenszere

narancsbőr-2

A narancsbőr és ellenszere

 

Szégyelled a narancsbőröd? Nyugodj meg. A nők több mint kilencven százaléka találkozott már a narancsbőr enyhébb vagy komolyabb formájával. Persze a narancsbőr attól még ott van és zavar de van egy jó hírem, a narancsbőrnek is megvan az ellenszere! De előtte nézzük, mi is egyáltalán ez a sokat emlegetett kellemetlen jelenség, amely nincs tekintettel korra és nemre.

 

Mi a narancsbőr?

 

A narancsbőr a zsírraktárak bőr felszíne felé való kitüremkedése. Ellentétben a köztudattal a narancsbőrt nem a méreganyagok felhalmozódása okozza, hanem a zsír (ez pedig nem méreganyag). A zsír a legtöbb esetben azért türemkedik ki mert szerencsétlen nem fér el. Az más kérdés, hogy a zsírban esetlegesen raktározhatók méreganyagok és az is, hogy a kötőszövet gyengesége elősegíti a narancsbőr létrejöttét. 

narancsbőr

Bal oldalon láthatjuk a megduzzadt zsírsejteket, amint a bőr felső rétege felé törekednek, jobb oldalon pedig az egészséges bőrt.

 

Kiknél fordul elő a narancsbőr?

 

A narancsbőr férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul korra való tekintet nélkül. Azonban míg a nők több mint 90 százaléka találkozott már vele élete folyamán addig a férfiak alig 10 százalékát érinti. A női kötőszövet lazább szerkezetű így könnyebben enged utat a felfelé törekvő zsírsejteknek. Ennek megvan az evolúciós oka, hiszen a nők bőre a várandósság során nagyfokú terhelésnek van kitéve,amihez alkalmazkodnia kellett. Így kismamáknál illetve azoknál akik intenzív fogyókúrát követnek a bőr  nagyobb a valószínűséggel marad vissza és veszít feszességéből. Ez utóbbi azért is nagy baj, mert az ilyen jellegű bőr megnyúlás (pláne ha idősebb hölgyről van szó) csak igen csekély mértékben feszesedik. Ez függ a genetikától, a leadott kilók nagyságától és sebességétől illetve az életkortól. 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy részed lehessen az egyedi fogyókúrás tartalmakban is!

 

Mi okozza a narancsbőrt?

 

A probléma fő okozója a helytelen életmód. Így a testmozgás hiánya, a nem megfelelő izomtónus, a felesleges zsír,a rossz vérkeringés és a helytelen táplálkozás. Ezen túlmenően az alacsony ösztrogén szint is is szerepet játszik a narancsbőr kialakulásában mert hatással van a véredények (a testben található erek) optimális működésre így annak csökkent mennyisége gyengébb vérkeringést fog eredményezni, ami magával vonza a csökkent mennyiségű kollagén termelést.

A kollagén a szervezet legfontosabb fehérjéje, amely a szervezetünket összetartó rugalmas kötőszövet. Megtalálható a csontokban, porcokban, izmokban, szalagokban, de a bőr feszessé és rugalmassá tétele is neki köszönhető. Sajnos a kor előrehaladtával egyre csökken termelése, így veszítünk fokozatosan a bőr feszességéből.

 

El lehet tüntetni a narancsbőrt? 

 

A narancsbőr egy összetett probléma, befolyásolja a genetika ( kötőszövet minősége, a vérkeringés, hormonok), az elhízás mértéke és az életkor. Éppen ezért azt lehet mondani, hogy lesznek nők akik képesek teljesen eltüntetni  és lesznek akik csak csökkenteni tudják a narancsbőrt. Az azonban biztos, hogy van rá egy mindenki számára elérhető módszer amivel a legjobb eredményeket tudja elérni.

 

Hogyan lehet eltüntetni?

 

Életmódváltással! Az életmódváltás nem csak a legjobb módszer, de a legtartósabb és a legolcsóbb is, tekintve hogy a narancsbőr kozmetikai kezelésekkel való eltüntetésének igen borsos ára van. Ha egyszer az ember komolyan az élete részévé teszi a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást hirtelen azon kapja magát, hogy a narancsbőr eltűnése az már csak hab a tortán. Az olyan berögzült rossz szokások elhagyása mint a dohányzás, a túlzott mennyiségű alkohol, az alváshiány, a kevés folyadék fogyasztás vagy a helytelen táplálkozás mind-mind az életmódváltásod részévé kell, hogy váljanak. Ne a tünetet akard megszüntetni hanem a  probléma fő okozóját és nem csak a bőröd lesz szebb, de boldogabb és egészségesebb életet is élhetsz. 

Ha tetszett a cikk mindenképpen érdemes feliratkoznod a hírlevélre, ahol számos fogyókúrás segítséget adok a kedves olvasóimnak.

Továbbá ne feledd, hogy megtalálsz a Facebookon is! 😉

Végül arra kérnélek, hogy ha van valamilyen gondolatod a cikkel kapcsolatban oszd meg a kommentekben!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!