Dani, a személyi edző

A lapos has titka

lapos has-5 

Mindenki ismeri az érzést amikor a hosszú és sötét tél után először emelkedik a hőmérséklet 20 fok fölé. A fákon már torka szakadtukból énekelnek a madarak, a méhek buzgón dolgoznak a tarka virágok beporzásán és ilyenkor még a metró ellenőr is ránk köszön.  Nincs az a rossz hír ami ilyenkor a kedvünket szegheti. Talán csak egy dolog, hogy az újévkor megfogadott lapos has project még sehol nem tart a megvalósításban. Pedig már lefoglaltuk a szállást és kinéztünk magunknak egy csinos fürdőruhát. Ha ismerős az érzés és szeretnél ezen változtatni ebből a cikkből megtudhatod, hogy:

  • Hogyan épül fel a hasizom?
  • Hogyan kell edzeni a hasizomra?
  • Hogyan lesz valakinek lapos hasa?

 

A hasizom felépítése

Miért fontos, hogy milyen részei vannak a hasizmodnak?

  • Azért mert rengeteg értelmetlen, időrabló gyakorlattól megmenekülsz, ha tudod hogy hol található pontosan az adott izom.
  • Nem akarsz majd az alsó hasizmodra edzeni mert rájössz, hogy ilyen nem is létezik 😛
  • Tudod fogod, hogy pontosan melyik hasizmod dolgozik.

A hasizom fűzőként öleli körbe a gerincedet, ezáltal stabilizálva, de részt vesz a kilélegzésben, dolgozik szülés során sőt még a WC-n ülve is 🙂 A hasizom funkciója szempontjából a lapos has csupán esztétikai kérdés, mert lehet erős a törzsed nagy túlsúllyal is, amennyiben következetesen edzel rá. Egészségügyi vonatkozásban persze már más a helyzet, hiszen a zsigeri zsír (a mélyebben fekvő, szervek köré lerakódott, szabad szemmel nem látható zsír) már komolyabb egészségügyi kockázatot jelent.

Fontos megjegyezni, hogy a hasizom az több részből áll. Amikor lapos hasról vagy kocka hasról beszélünk az egyenes hasizomra gondolunk. Amikor valaki az “oldal hasát” edzi, azzal a szándékkal hogy lefogyjon az úszógumijából valójában külső ferde hasizmára gondol.  A hasizomnak ez a két része a leglátványosabb, ezek után már mélyebben fekvő rétegek következnek amik szabad szemmel nem láthatók, a belső ferde és a haránt hasizom.

lapos has-3

 

 Likeold a Facebook oldalt további fogyókúrás tartalomért!

A hasizom edzése

 

Először is, szögezzük le, hogy minden ember hasa kockás. Egyszerűen anatómiailag így van felépítve. Az, hogy te nem látod, hogy kockás a hasad az azért van mert a felette lévő zsírréteg eltakarja. A kockák méretét viszont növelhetjük egy bizonyos mértékig, a megfelelő hasizom edzéssel. Fontos azonban tudnod, hogy nincs az a hasizom gyakorlat a világon ami a hasadról eltudná tüntetni a fölösleges testzsírt. Ez azért van így mert az adott izom működés közben nem pusztán a körülötte lévő zsírraktárakat használja fel. Képzelj csak el egy duci embert aki reggeltől estig felüléseket végez és semmi mást. Ha létezne helyi zsírégetés, akkor ez az emberkénk egy idő után ugyan kocka hasú lenne, de közben meg a mellek, karok,lábak megmaradnának eredeti méretükben lévén, hogy oda nem edzett. Ugye elég vicces ezt elképzelni is? 🙂

Hogyan edzem a hasam?

A hasizom jól reagál a terhelése, de amilyen gyorsan megerősödik, olyan gyorsan el is gyengül amennyiben rendszertelenül edzünk rá. Ha jelentősebb túlsúly van rajtad (több mint 10 kiló) fölösleges időpazarlás a hasizom koncentrált edzésével komolyabb időt eltölteni. A fogyókúrázó vendégeimnél más okai vannak annak, hogy jelentős túlsúly esetén erősítjük a hasfalat, ez pedig nem más mint a helyes testtartás kialakítása, egy olyan erős törzs amivel a későbbiekben biztonságosan dolgozhatunk. Fölösleges izolációs gyakorlatokat végezned a fogyókúrád ilyen korai állapotában. Helyezd a hangsúlyt a több izomcsoportot egyszerre megmozgató gyakorlatokra, ahol a hasfalat leginkább statikus terhelés éri, mint például az alkartámasz és annak variációi vagy pl. a fekvőtámasz térdfelhúzással. Ez azért is praktikus mert a hasadtól egyébként is nagyon nehéz lenne például felüléseket végezned. Később, ahogy peregnek a kilók növelni kell a terhelést és izoláltabb gyakorlatokat is bevethetsz mint az előbb említett felülés, hasprés, lábemelés hanyatt fekvésben, törzsfordítás emelt lábbal stb.

Hány gyakorlatot végezzek hasizomra?

Az én tapasztalatom az, hogy 3 gyakorlatnál és gyakorlatonként 3 szériánál többet már nincs értelme végezni még haladó szinten sem. Csinálhatsz persze többet, bár én ezt időpazarlásnak tartom. Teljesen kezdő fogyókúrázónál összesen 3-4 széria bőven elegendő. Amennyiben dinamikus gyakorlatot végzel tartsd az ismétlésszámot tartsd 20 és 30 között! Statikus gyakorlatoknál pedig addig tartsd ki a pózt ameddig szabályosan bírod, de 2 perc fölé már itt is túlzás menni, ilyenkor tedd inkább nehezebbé a gyakorlatot.

Hogyan lehet valakinek “csak” lapos és nem kockás a hasa?

Úgy, hogy a testzsírszázalékot egy bizonyos ponton túl már nem csökkented. Nálatok nőknél ez egyébként is egy nehezebb folyamat, hiszen inkább raktározzátok a zsírt a hasizom fölé mint a férfiak. Ezért is látni olyan kevés kocka hasú nőt. 🙂 Továbbá azok a gyakorlatok, amelyek statikusak nem okoznak olyan mértékű izomvastagodást, mint a dinamikus társaik. 

Mikor kell edzeni a hasra?

Az edzésed legelején, akkor ha ő a leginkább lemaradt testrészed és szeretnéd “felhozni”. Ez leginkább akkor fordulhat elő,ha a fogyókúrád vége felé közelítesz és szeretnél még dolgozni a hasfalad definiáltságán. Edzd az edzés közepébe ágyazva vagy a végén ha kezdő vagy.

Mit kell tudnom még a hasizom edzéséről?

Ha edzel a hasadra, mindenképpen eddzél a mély hátizmaidra is, nehogy aszimmetrikussá váljon a törzsed az egyoldalú terheléstől és ezt a gerinced bánja.

Elegendő csak hasra edzeni, ahhoz, hogy lapos legyen a hasam?

Ahhoz, hogy lapos hasad legyen nem elegendő csak és kizárólag a has edzése. Ehhez, kalória hiányt kell teremtened. Tehát, fogynod kell méghozzá mindenhonnan. Ahogy olvadnak majd szépen le a kilók úgy kerülsz egyre közelebb a lapos hashoz. Ne gondolkozz tehát csak “lapos hasban”.Gondolkozz teljes fogyásban, mert csak így sikerülhet!

Mit gondolsz a cikkről? Oszd meg a véleményedet!

Ha tetszett amit írtam kérlek add tovább a “megosztás” gombra kattintva! 

 

Szeretnél végleg lefogyni? Akkor töltsd le az ingyenes fogyókúrás e-book-omat most!

<<<Ingyenes fogyókúrás könyv>>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!