Dani, a személyi edző

6 izület gyilkos gyakorlat

Az alábbiakban azzal próbálok segíteni, hogy megosztok veled néhány méltánytalanul népszerű, veszélyes gyakorlatot, amiket kerülj jó messzire!

 

1. Törzshajlítás oldalra kézi súlyzóval

Egyszerű, érezni, hogy dolgoznak az oldalsó törzsizmok és mindenki azt hiszi, hogy ez eltünteti az úszógumit 🙂 Kész is a népszerűség receptje. Az igazság az, hogy nem lesz tőle vékonyabb a derekad-de vastagabb az lehet és túl nagy terhelést jelent a porckorongoknak. A gerinc ilyen módon való oldalirányba hajlítása nagyon ritka mozdulat a hétköznapokban. Jobban teszed, ha statikusan terheled őket (lásd oldalsó alkartámasz) mivel a tartás az elsődleges feladatuk. Ezzel megkíméled a gerincedet és nem lesz vastagabb a derekad sem.

törzshajlítás

2. Jó reggelt gyakorlat

A gyakorlat során jelentős terhelés éri az ágyéki gerincszakaszt. A legtöbb ember hátizma nincsen erre felkészülve, és ez egyenes út a gerincsérvhez. Végezhetsz helyette törzsemelést hason fekvésben, hiperextenziós padon, supermant, medence emelést.

Csatlakozz Dani online fogyókúrás közösségéhez, hogy könnyebben menjen a fogyás!

 

jóreggelt gyakorlat

3. Nyak mögötti nyomás (tarkótól nyomás)

A nyak mögött nyomás  során a könyök kifelé, oldalra kényszerül, ami hosszú távon a rotátorköpeny sérüléséhez vezethet.  Végezhetsz helyette mellről nyomást, fekvő- vagy alkartámaszt.

nyakból nyomás

4. Állig húzás

A mozdulat olyan szinten rendellenes és kötött, hogy könnyen vállsérüléssel végződhet. A problémát itt is a rotátorköpeny sérülékenysége okozza. Végezhetsz helyette vállból nyomást, fekvő- vagy alkartámaszt.

 

állig húzás

 

5. Tricepsz nyújtás (kézi súlyzóval) fej felett

A gyakorlat egészséges háti és ágyéki gerincszakaszt, valamint mobilis vállízületet kíván. Ha eleve fokozott háti kifózisod van (görnyedt a tartásod) lehetetlen a könyököt a megfelelő pozícióba állítani, ráadásul az ágyéki gerincszakaszt nagyfokú stressz éri miközben homorítania kell. Végezhetsz helyette tricepsz nyújtást kötélen, letolást csigán vagy fekvőtámaszt karhajlítással (a szűk tartás még jobban megdolgoztatja a tricepszedet.)

tricepsz nyújtás

6. Lábtoló gép

A gyakorlat során számos izom (például a hát-és hasizom) inaktív állapotban van, ami azt eredményezi, hogy a kelleténél nagyobb súlyt is képes vagy használni. Ha ez társul a helytelenül végzett mozdulattal kész a katasztrófa. A gyakorlat alsó pontján a farokcsont “bebillenése” súlyos sérülést (porckorong sérvet) eredményezhet, mivel a használt súly nagy része erre a területre kerül át. A térdek befelé döntése és a talp alacsony pozicionálása további súlyos rizikófaktorok, amelyek térdízületi sérüléseket okozhatnak. A 45 fokos lábtoló gép helyett, végezz valóban hasznos és funkcionális gyakorlatokat, mint a kitörések, guggolások, steppadra fellépések, vagy egylábas felállások.

lábtoló

 

 

Oszd meg ezt a cikket, hogy segíthess másoknak is elkerülni a bajt!

 

Ha szeretnél értesülni újabb tartalmakról likeold a Facebook oldalamat!

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!